Sendikanın Yetki ve Faaliyetleri 12 Eylül 2024, 15:29
Sendikanın Yetki ve Faaliyetleri
- Mevzuat ve sendikal geleneklerden kaynaklanan hak, yetki ve görevleri kullanmaktan başka sendikanın başlıca yetki ve faaliyetleri şunlardır:
- Toplu iş sözleşmesi akdetmek, çalışma barışını kurmak ve devam ettirmek, işkolundaki işverenleri sendika çatısı altında toplamak amacıyla Türkiye çapında faaliyette bulunmaktadır.
- Üyelerinin mesleki bilgilerini artıracak milli tasarruf ve yatırımın gelişmesine, gerçek verimliliğin artmasına hizmet edecek kurs ve konferanslar düzenlemek, sağlık ve spor tesisleri, kütüphane, basım işleri için imkânlar sağlamak, üyeler ile aile fertleri için öğrenci yurdu, dershaneler ile eğitim ve dinlenme amacına yönelik kamplar için gerekli yatırımları yapmak.
- Toplu iş uyuşmazlıklarında, ilgili makama, arabulucuya, hakem kurullarına, iş mahkemelerine ve diğer yargı organlarına başvurur, temsilci gönderir, görüş bildirir.
- Çalışma hayatından, mevzuattan, toplu iş sözleşmesinden, örf ve adetten doğan hususlarda, dava açar ve bu münasebetle açılan davadan ötürü husumete ehil olur.
- Ferdi iş ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklarda, üyelerine yardımcı olur,
- Lokavta karar verebilir, idare eder, lokavtı kaldırabilir.
- Grev ve lokavt fonu kurar, grev veya lokavt halinde bu fondan Genel Kurulca kabul edilen yönetmelik esasları dairesinde üyelerine ödemede bulunabilir.
- Mevzuat hükümleri dairesinde amacıyla ilgili milli ve milletlerarası kuruluşlara üye olabilir veya bunların toplantılarına katılabilir, kanun ve uluslararası anlaşma hükümlerine göre toplanan kurullara temsilci gönderir ve Mevzuat hükümleri dairesinde amacıyla ilgili milli ve milletlerarası teşekküllerin oluşumunda yer alabilir, kurucu olabilir.
- Çalışma mevzuatı, işveren-işçi ilişkileri, yönetim, verimlilik, beşeri ilişkiler, iş değerlendirmesi ve iş güvenliği gibi konularda, üyelerine ve üyelerinin mensuplarına bilgi verir ve bu amaçla kurs seminer konferans ve benzeri toplantılar tertipleyebilir, tertiplenenlere katılabilir.
- İş kolunda adil dengeli ve bilimsel ücret sisteminin kurulmasını sağlamak ve daha iyi çalışma ortamı yaratmak için çalışmalar yapar veya yaptırır ve ayrıca amacı ile ilgili konularda araştırmalar yapar,
- İş güvenliğinin sağlanması için çalışmalar yapar, ilgili mercilerce yapılan çalışmalara katılır, üyelerine iş güvenliği tedbirleri hakkında bilgi verir, gereğinde tedbirlerin alınmasına yardımcı olur ve sonuçlarını izler,
- Bağışta bulunmamak şartıyla üyelerinin kooperatif kurmalarına yardım etmek ve nakit mevcudunun %10'undan fazla olmamak şartıyla harcama yapmak,
- Üyeleri için mesleki eğitim, bilgi ve tecrübe kazandırıcı çalışmalarda bulunmak ve bu işler için nakit mevcudunun %10'undan fazla olmamak şartıyla harcama yapmak.
- Nakit mevcudunun %40'ından fazla olmamak kaydıyla sınai ve iktisadi teşebbüslere yatırım yapmak.
- Gaye ve ilkelerinin gerektirdiği her nevi mülkü edinmek, edinilen mülkler ile ilgili her türlü tasarrufta bulunmak.
- Yönetim Kurulu kararı ile nakit gelirinin %10'unu aşmamak kaydıyla sosyal amaçlı harcama yapmak.
- Tüzel kişi olarak genel hükümlere göre sahip olduğu yetkileri kullanmak.
- Sendika faaliyetlerinden yararlandırmada üyeleri arasında eşitliğe uymak zorundadır.
BİGİS Genel Başkanı
Engin GÜL